фокуса
Самоусъвършенстване

Как да повишим фокуса и концнтрацията си

Едва ли за някой е тайна, че живеем в динамични времена. Задачите ни връхлитат една след друга, малко след като сме отворили очи. А To-do списъка всяка сутрин ни гледа безмилостно докато си пием кафето.

Продуктивността е топ приоритет на съвремения човек. Но каквото и да правим изглежда никога не можем да завършим това което сме си задали за деня. Така че в повечето случаи дали ще успеем да се фокусираме или не значи дали ще успешни или не.

фокуса

Много книги и статии са изписани по темата как да повишим продуктивността си. Нито един съвет, от тях няма да ни е от полза ако не подобрим фокуса си, повишим концентрацията си и елиминираме околния шум.

Как да разбереш дали имаш проблеми със фокуса?  Той има нужда от подобрение, ако постоянно се отнасяш в мислите си, губиш нишката на това, което правиш. И изобщо не можеш да се абстрахираш от околния шум. Но дори да и се концентрираш с лекота, тази статия може да е от огромна полза за вас.

Да не говорим, че не всички дистрактори имат външен характер, много често нашия вътрешен глас ни води в такива дебри на съзнанието ни, че чак се учудваме как сме стигнали до там.

В много от статиите се съветват за наблегнем на добрия сън, здравословното хранене,  пиенето на много течности и редовните упражнения. Това мисля че даже не трябда и да се споменава, зашото ползите са доказани и трябва да се спазва на дневна база.

Най- добрите книги, които предлагат светлина по темата са Getting things doneThe power of habitDeep Work и Flow. Всичките тези концепции са родени от опита на авторите да се справят с шума и дистракторите в бума на дигиталната ера.

Ето няколко техники, с които да повишим фокуса си

Взимайте си почивки – Помодоро техниката е много добра опция за повишение на концентацията и запомняне на това, което сте чели или правили. Доказано е, че на лекция помним първите минути и последните няколко. Когато отидем на събитие с много непознати, помним имената на първите и на последните, с които сме се запознали. Затова когато съкратим учебните сесии до например 25 минути с 5 минути почивка, даваме възможност на мозъка ни да възприеме максимално повече информация.

Изключете известията на дигиталните си устройства – Социалните медии са програмирани така, че веднъь инсталирани на телефона, периодично да пращат известия – сиреч да дрънкат, да пиукат и какво ли още не. Така вие стоите повече в платформите им, а от вас те печелят от реклама. В книгата си Фокус – Даниел Голман се обляга на едно проучване, което показва че за да си върнем фокуса след кратка пауза са необходими 8 минути. Така че, настройте си таймер, през който за определените 25 минути не мислите за нищо друго освен за задачата налице.

И още техники как да повишим фокуса си

Медитирайте – медитацията е нещо, за което все повече чуваме и все повече не знаем какво точно какво е. Медитацията най-общо е моментно затишие на мислите.  Ако просто се породи някаква мисъл я оставете да изтече, не й обръщайте внимание. Може да се медитира дори в най шумните обстановки. Не е задължително дори да сте със затвотени очи, както сме гледали по филмите – просто трябеа да прогнваш всяка мисъл и да се отдадеш на дишането си. Има редица проучвания, които сочат, че медитрането може да промени светогледа ви.   Медитацията може да е толкова лесна колкото да си поемеш дълбоко въздух за няколко минути. Това наистина помага да се концентриташ.

Мой съвет е и когато се чувствате разконцентрирани може да си поемете дълбоко въздъх с корема – все едно медитирате – така бързо ще си върнете концентацията в релси.

И още техники как да повишим фокуса си

Изпийте едно кафе – доказано е, че кофеинът подобрява фокуса. Ако не сте фен на кафето може да пробвате със зелен чай, какао, черен чай.

„Изключете се“ – след няколко часа труд, освободете се малко от настоящата задача като излезте на разходка и на чист въздух или оидете на СПА, доказано е, че сауната и парната баня ускоряват психическото разтоварване. Прочетете тук защо.

Уверете се, че не ви е прекалено топло. Ако не ви е комфортно е температурте в стаята – това наистина може да подбие креативността.

Правете упражнения за по-добра концентрация.

Много източници съветват да изключиме телефоните и други дистрактори, но знаете ли, с темповете с които се дигитализираме, в един момент няма да можем да натиснем Turn OFF. Затова по-добре работете в хаоса. Тренирайте си фокуса в хаос.

И не забравяйте че тревожността,  слабата мотивация и умората на най- големите убийци на фокуса. За това се уверете, че това с което се занимавате е важно за вас и има значение като цяло.

Лека и ползотворна!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *