Бизнес и Маркетинг, Психология, Самоусъвършенстване

Как да повишим финансовия си термостат?

финансовия си термостат

Всички ние, независимо дали искаме или не, имаме вярвания – не, това е слаба дума – убеждения за парите. И изкарването им.

“Пари, спечелени с пот и кръв”, “Парите не се намират на пътя”, “Парите не растат по дърветата” – ако тези фрази гравитират в съзнанието ти около термина “пари” – тази статия е точно за теб.

Но какво е финансов термостат?


Така създаването на съзнание за богатство започва с честен поглед върху начина, по който мислш за парите и богатите хора.


Всички имаме свои собствени истории за парите. Най-добрият начин да го разберем е да погледнем как парите се появяват в живота ни в момента. Списък с критични въпроси, които да си зададеш:

Трудно ли ти е да печелиш пари?
Парите, които печелиш, сякаш се изплъзват между пръстите ти?
Живееш ли от заплата до заплата, независимо колко печелите?

Ако някое от тях отразява текущото ви финансово състояние, значи термостата ти е настроен на ниски градуси. 🙂

Променете финансовия си термостат


Както всичко останало, от тренировките, през храненето и до поддържането на по-здравословни взаимоотношения – всичко започва с твоето мислене.

Ето няколко начина да направиш опита си с парите в по-положителен.

  1. Разгледай убежденията си за парите:
  • Наличието на пари идва с много жертви. Жертва на свободното време и времето със семейството.
  • Единственият начин да правите пари е да работите здраво.
  • Парите са коренът на всяко зло.
  • Хората с пари имат повече права.
  • Трудно е да се правят пари.
  • Ако имате много пари, ще привлечете фалшиви приятели.
  • Ако имате много пари, ще имате повече грижи.


Ако някое от тези вярвания е дълбоко вкоренено в подсъзнанието ти, тогава това обяснява защо изпитваш финансови затруднения.


Подобряването на твоите вярвания относно парите включва промяна на твоето мислене, навици и отношение към финансите. Ето няколко стъпки, които можеш да подобриш своите вярвания за парите:

  1. Идентифицирай ограничаващите вярвания: Помисли върху настоящите си вярвания относно парите. Имаш ли негативни или ограничаващи вярвания? Най-често срещаните примери включват вярвания като „Парите са коренът на всяко зло“ или „Никога няма да бъда богат“. Веднъж идентифицирани, вече е по -лесно да търсиш техния корен в живота си и защо са се появили.

2. Образовай се: Финансовата грамотност, се учеличава като четеш книги, посещаваш курсове или търсиш съвет от финансови експерти. Запознай се с понятия като бюджетиране, инвестиране, спестяване и управление на дълга. Колкото повече знаеш за парите, толкова по-добре ще си подготвен да вземаш информирани решения и да трупаш състояние.

3. Заобиколи се с положителни примери и стойностни хора: Заобиколи се с хора, които имат здравословно отношение към парите. Тяхното положително поведение и начин ще те мотивира да подобриш финансовите си навици и вярвания.

Как да повишим финансовия си термостат

4. Поставяй си финансови цели: Определи ясни финансови цели за себе си, независимо дали спестяваш за недвижимо имущество, изплащаш дълг или искаш да инвестираш в нещо. Наличието на конкретни цели ти дава насока и мотивация да управляваш парите си ефективно.

5. Благодарност: Култивирай чувство на благодарност за това, което имаш, независимо от финансовото си състояние. Също е много важно, да се фокусираш се върху изобилието, а не върху немотията. Колкото и да е контраинтуитивно никога не съжалявай бедните хора. Съжалението няма да им помогне. А на теб ще навреди, защото ти отнема фокуса и енегрията от работата, която трябва да се свърши. А и ако трябва да сме най-логични – няма как да им помогнеш истински докато не забогатееш. Хората не ядат съжаление.

Но обратно на темата Благодарността може да промени гледната ти точка и да ти помогне да оцениш стойността на парите и възможностите, които предоставят. Благодарността повишава жизнените вибрации – съжалението и другите негативни емоции я свалят надолу.

6. Визуализирай успеха: Използвай техники за визуализация и манифестация, за да си представиш как постигаш финансовите си цели. Визуализирането на успеха ще укрепи положителните вярвания и ще те поддържа мотивиран през трудните времена.

И още…

7. Следи мислите и изказа си: Обърни внимание на начина, по който мислиш и говориш за пари. Замени негативните разговори в главата си с положителни утвърждения. Например, вместо да кажеш „Никога няма да се измъкна от заемите си“, преформулирай го като „Предприемам стъпки, за да се освободя от дългове“.

8. Действай!: Прилаган новодобитите вярвания в действия, като вземаш интелигентни финансови решения. Планирай доходите си, спестявай, инвестирайте разумно и избягвай ненужните разходи. Поемането на контрол върху финансите засилва положителните вярвания и изгражда увереност в способността ви да управлявате ефективно парите. И от там ефекта става лавинообразен и автокаталитичен.

9. Прегърни провала -той е възможност за израстване: Разбери, че неуспехите са естествена част от финансовото ти пътешествие. Вместо да се ядосваш на грешките, използвай ги като възможност за учене, защото те са точно това.

10. Потърси професионална помощ, ако е необходимо: Ако се борите да промените убежденията си относно парите или да управлявате ефективно финансите си, помисли за насоки от финансов съветник или терапевт. Те могат да предоставят персонализирана подкрепа и стратегии, които да ви помогнат да преодолееш пречките по-бързо.

Подобряването на вярванията относно парите е постепенен процес, който изисква търпение, самоосъзнаване и най-вече последователност. Като възприемаш положителни нагласи и поведение, можеш да култивираш по-здравословна връзка с парите и да извикаш за финансовият успех в живота си.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *