възстановяване след ринопластика
Здраве

Съвети за бързо възстановяване след ринопластика

Ринопластиката е операция на носа, наложена от здрвословни причини. Но често вече и от естетични.

И тук не се сдържам да вметна
Мислите, че пластичната хирургия е модерен лукс? Помислете отново! Корените на козметичните и реконструктивните процедури са отпреди повече от 2500 години!
През 6-ти век пр. н. е. индийски лекар на име Сушрута – приеман в Индия за „бащата на хирургията“ – написва една от най-ранните трудове в света по медицина и хирургия. Sushruta Samhita документира етиологията на повече от 1100 заболявания, употребата на стотици лечебни растения и инструкции за извършване на множество хирургични процедури – включително три вида кожни присадки и реконструкция на носа.

Но обратно по темата.Лично аз имам две ринопластики – едната по здравословни, и втората беше с чисто козметична цел. Това което мога да ви кажа е, че при втората вече си много наясно какво ще се случи и как да избегнеш грешките от миналата. С първата изключително стриктно следвах съветите на доктора, но човека който най-много може да ти помогне си ти самия.

Преди да встъпим в съществото на тази статия е нужно да споменем, че трябва да следвате преди всичко препоръките на вашия доктор. Целта на статията е чисто информативна, и не може да се конкурира с авторитета на вещо медицинско лице.

И въпреки всичко има начини с които да катализирате оздравителния процес.

След ринопластика – какво да очакваме

Обикновено подуванията и насиняванията започват непосредствено след операцията. Това е така, защото всяка тъкан по лицето и изключително кръвоснабдена и подуванията са по-изразени.

Това, което можете да попитате вашия доктор е дали може да ви бият нещо против оттоците. Например ампула Дипрофос, но може и негов аналог.

След операцията дръжте колкото се може повече време лед върху лицето си. Буквално впрегнете цялата си воля за да е по-дълго. Пак ще има оттоци, но ще са сравнително по малко.

От следващата сутрин започнете промивки със солен разтвор от аптеката. Но не прекалявайте и не отмивайте всички съсиреци за да не забавите оздравителния процес.

Вземете предписаните лекарства според указанията, включително болкоуспокояващи и антибиотици, за да се справяте с евнтуалия дискомфорт и да предотвратите инфекции.

Продължавайте да поставяте лед когато имате възможност за да намалите отока и синините през първите няколко дни след операцията. Това може да помогне за намаляване на дискомфорта и да ускори заздравяването.

Тук ще навлезем малко в сферата на бабините дивенити – но обелен картоф и краставица, също изключително много намаляват синините и оттоците, както и действат стягащо върху кожата.

Леки масажи също ще стимулират лимфата и кръвообръщението, което е изключително важен момент. Ако имате ролер или масажор за лице от розов кварц или зелен авантюрин, само за по 5 минути сутрин и вечер можете да имате страхотни резултати. Говоря от опит.

Не го правете с много натискате обаче: Прекомерното натискане твърде рано може да забави заздравяването и да увеличи риска от усложнения.

Възстановяването след ринопластика може да варира от човек на човек

Дръжте главата си повдигната, докато почивате или спите, за да намалите подуването. Използването на допълнителни възглавници или спането в облегалка може да помогне за това.

Избягвайте натоварващи дейности, вдигане на тежести и навеждане през първите няколко седмици след операцията, за да сведете до минимум риска от кървене и подуване. Но може леки разходки, даже да добре за движението на кръвта и лимфата.

Пиите вода и гледайте винаги да сте добре хидратирани. Яжте здравословно, много зеленчуци и плодове и постни протеини.

Избягвайте пушенето, алкохола, солени храни и газираните напитки, понеже те подуват допълнително. Също те могат да попречат на заздравяването и да увеличат риска от усложнения.

Посещавайте всички планирани прегледи при вашия хирург, за да следите напредъка си и да разрешите всякакви притеснения. Вземайте предписаните от него лекарства, но се и хранете правилно и се грижете за себе си.

възстановяване след ринопластика

Но най-вече:

Бъдете търпеливи и дайте време на тялото си да се излекува. Въпреки че може да видите някои първоначални резултати малко след операцията, може да отнеме няколко седмици или дори месеци, докато подуването напълно спадне и окончателните ви резултати да бъдат очевидни.

При мен истинските резултати от първата ринопластика бяха видими едва след година и половина, така че не бързайте да се окрилявате или възмущавате.

Слушайте тялото си и си почивайте повече.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *