Духовност

Защо на Атон не се допускат жени?

Защо на Атон не се допускат жени?

Предполагам, че повечето хора тук, нямат много знания за законите на православното монашество, и ги разбирам, защото доскоро и аз нямах.

В днешният свят ако някой е отлъчен от някакво място или дейност, това се счита за дискриминация. Тълковният речник сочи, че ако забраната е за определен пол, това е полова дискриминация.

Но правенето на предположения и осъждането е много лесно с нашите светски умове.

Трябва да гледаме на Света гора като на духовен център, стожер на православната вяра. Полуостровът на Атон се нарича „Света гора“, защото е най-святото място за всички православни хора.

Това е изключително важно място, защото монасите там пазят нашата вяра и я съхраняват чиста от чужди елементи. Освен това от там произхождат много светци, като последният е Свети Паисий, който е изключително обичан от всички православни хора.

Какво представлява Атон или Света гора?

Атон е уникално за нашият свят място и няма аналог. Това е монашеска република и управлява собствените си дела, без гръцкото правителство да се намесва в тях. Има свои собствени печати и собствено правителство и то решава кой може да влезе в светата му обител и кой не.

Когато Гърция стана част от Европейската общност, Атон, като нейна собствена автономна република, остана извън съюза и нейните закони не се прилагат за нея.

Кой светец покровителства Света Гора?

Целият полуостров е посветен на Света Богородица. Казват, че това е нейната градина и е единствената жена, почитана там. И не само че други жени не се допускат там, но няма да се видят икони или фрески на светици.

Знаете ли, че…

Атон е единственото място в света, където все още съществуват отшелници, живеещи в пещери, прехранващи се само със сух хляб и маслини. Монасите там живеят много аскетичен живот далеч от светския, но постоянно се молят за нас, живеещите в него. Въпреки че в Атон има 20 манастира и много скитове (монашески селища) и каливи (индивидуални монашески къщи), целият полуостров се смята за един голям манастир.

Гърците контролират 17 от манастирите, като има и един руски, един сръбски и един български манастир. Освен това има и румънски скитове и каливи.

Това е мултикултурно свято място с представители на всички православни националности.

В православната монашеска традиция имаме специален термин ,който се нарича „аватон“, което означава, че някои мъжки и женски манастири избират да не позволяват на членове на противоположния пол да влизат в техните помещения. Монашеската традиция на аватона се спазва вярно на Атон повече от 1000 години. Жените нямат право да влизат там и монасите искат да го пазят по този начин.

По същия начин, по който човек избира кой да влезе в дома му.

При посещение сме гости в домовете им и монасите ни показват своето гостоприемство.

На миряните им се дава безплатна храна и квартира по време на поклонението им там.

Атон е по средата между небето и земята. Всеки, който стъпи там, може да усети това. То е святост, далечна от светския свят.

Защо не се допускат жени на Атон?

Света гора забранява на жените да посещават, не за да дискриминират жените, а за да почетат специално една жена: Мария, Божията майка. Когато Мария го посети, тя каза: „Нека това място бъде моя обител, дадено ми от моя Син и мой Бог. Аз ще бъда покровителка на това място и ще се моля пред Бога за него. Оттогава монасите от Света гора го пазят посветен на нея, а тя от своя страна го пази през вековете.

Ограничението за посещение от жени и деца има и практическа цел. Както предрича един монах, присъствието им би превърнало Света гора в туристическа атракция, а не в крепост на Християнската вяра.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *