Бизнес и Маркетинг

Как да интервюираме?

Интервюирането е ключово умение както за журналисти, така и за работодатели и мениджъри.
Както казва, една моя приятелка, чиято професия е именно това – “Най-добрият съвет, който мога да ти дам за интервюирането е… ами, просто мълчиш”

Но толкова ли е просто наистина? Може би не, защото рискуваш да създадеш неловка тишина в един момент.

Ето няколко стъпки и съвети, които да следваш, ако си перфекционист и искаш да за да проведеш перфектното интервю:

Подготовка преди интервюто:

Разучаване на интервюирания: Разбери колкото можете повече за човека, когото ще интервюираш. Прочетеи за неговата кариера, постижения, интереси и текущи проекти.
Ако има книга, или книги, задължително трябва да си наясно с тях. Дори да не си ги чел, поне да знаеш основните поанти от тях. Все пак ще дадеш една изключителна дълбочина на интервюто и наистина ще блеснеш ако си ги чел, и си вникнал.

Друг хак е, да му изгледаш предишните интервюта, ако става въпрос за журналистическо интервю. Първо – така си сигурен, че няма да повтаряш въпроси, и второто, което е по-лошо няма да го отегчиш с неща, които са дъвкани и преди. Можеш да вземеш отговорите от това интервю и да надградиш над тях.

Определи целта на интервюто: Ясно формулирай какво искаш да постигнеш с интервюто. Това ще ти помогне да структурираш въпросите си по-добре.

Подготви си въпроси в повече: Напиши списък с въпроси, които да зададеш. Включи както общи, така и специфични въпроси. Добре е да имаш резервни въпроси, ако времето позволява.

И сега по същество: Как да интервюираме?

Създай приятелска и предразполагаща обстановка: Започни с приятелски поздрав или шега. С две думи – опитай да накараш интервюирания да се чувства удобно. Дори и да е знаменитост, не забравяй, че всички ние сутрин си обуваме гащите по един и същи начин. Ако прецениш може да обясниш как ще протече интервюто и какъв е фокуса му.

Слушай активно: Бъди внимателен слушател. Покажи интерес и разбиране, като кимаш или даваш кратки коментари. Това ще насърчи интервюирания да споделя повече.

Задавай отворени въпроси: Вместо въпроси, които могат да бъдат отговорени с “да” или “не”, задавай въпроси, които изискват по-разгърнати отговори. Например, “Можете ли да разкажете повече за…?” или “Какво ви вдъхнови да…?”

Бъди гъвкав: Ако интервюираният спомене нещо интересно или важно, не се страхувайте да отклоните от предварително подготвения списък с въпроси и да задълбочиш темата.

Уважавай времето на интервюирания: Следи времето и се увери, че интервюто не продължава по-дълго от уговореното, освен ако интервюираният не изрази желание да продължи.

След интервюто:

  1. Благодари: Изпрати благодарствено съобщение на интервюирания за отделеното време и споделената информация.
  2. Анализирай и обобщи:Обработи информацията, която си събрал. Ако интервюто е част от проучване или статия, интегрирай ключовите моменти в крайния продукт.

Следвайки тези стъпки, ще можете да проведеш успешно интервю, което да предостави ценна информация и да бъде полезно и за двете страни.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *