Самоусъвършенстване

Тайните на скоростното четене

скоростното четене

Ако си като повечето хора, най-вероятно четеш със скорост 250 думи в минута, а ако се опиташ да ускориш темпото, разбирането на материала ти спада значително. Тогава възможно ли е да повишиш скоростта си на 1000 думи в минута с 80-90% усвояемост на прочетеното?

Преди всичко трябва да наблегнем на тъкностите в ученето, фокуса и запаметяването.

За тази цел трябва да развием интерес към това, което ще учим, да го свързваме с познати неща (асоциации).  Да учим не само с ума, ами и с емоциите си. Част от това децата да са толкова добри в запомнянето, се дължи на факта, че са впечатлени от всичко!

Един от крайъгълните камъни на скоростното четене е, че

както имаме вербален речник, така трябва да си изградиме и картинен.

Т.е. всяка дума да извиква в нас определен образ. Но това не става изведнъж, трябва постепенно да закачаме по една картина за съответната дума. И с времето да развием този метод.

Отвори една статия в уикипедия и започни да свързваш всяка дума с образ. Така с времето ще четеш не думи, а пиктограми.

Методът е толкова успешен защото, еволюционно нашият мозък е свикнал да различава по-добре образи от букви. Както казват „A picture is worth a thousand words“. Ако картинката има и емоционален заряд – абсурдна, страшна, смешна, красива или лична – тогава е още по-лесно.

Представяй си образите в детайли. За всяка дума трябва моментално да „светва“ съответния образ в съзнанието ти. Най- добре е да са от твоя живот. Така че четенето, да се превърне в една „прожекция“. Жива и увлекателна. Развиването на това умение ще отнеме време, но все пак е дългосрочна инвестиция!

Ето и някои малко познати техники за скоростно четене.

Tim Ferris – batching stuffсортиране на дейностите. Идеята е, че най-качествено и фокусирано се вършат неща, които си си отредил изключително време за тях. Н.р. ако си решил че днес от – до – часа, ще прочетеш всички хайлайтнати статии, ще довършиш книга, ще отговориш на всички имейли, че си оправиш дома. Така фокусът ти ще е много по-изострен. Ако си контент криейтър ще си много по- ползотворен ако един ден в седмицата седнеш и си напишеш всички статии и постове за седмицата (и после просто ги постваш всеки ден.)

Та в този ред на мисли има няколко батчинг коша. Те са съобразени според състоянията ти през деня. Например сутрин докато си пиеш кафето си най- фокусиран, и докато повечето хора го пропиляват да си зяпат фейса и да гледат безцелно сутрешни блокове, използвай сутрините си за креативна и работа с висока фокусна обвързаност.

  1. Фокусирана работа – писане, дизайн, учене, четене, решаване на проблеми.
  2. Неща които не изискват мислене – отговарян на имейли, чистене, плащане на сметки, шопинг, това е след като обядваш, защот тогава вероятно изпитваш н.нар умствена мъгла ”mind fog”
  3. Обаждания – звънене на приятели и роднини вечер когато исакш да се отпуснеш и да се разведриш. Това и не изисква много мисловна енергия.
  4. Браузинг кош –   през деня си пишеш какво искап да провериш вечерта, ако нещо е леко и неангажиращо  добре дошло. Но ако е трудна концепция си я остави за сутринта.

За всичко това е нужно да си записваш на To do лист, разделен на 4 теми. Можеш да си добавяш и още – но това са основните.

Има 3 стадии на запомнянетo – encoding (кодиране), storage (съхранение), retrieval (спомняне).

Да си припомняш какво си чел през цялото време, е основният принцип на запомнянето  – на всеки 10 минути отделяш 30 секунди да си спомниш какво си прочел.

На всеки абзац си отделяш по 1 секунда пауза, за да пренесеш инфромацията от работната (оперативната)ни памет към краткосрочната.

Т.е. си припомняме всички образи за 1 секунда, така че да си повишим разбирането.

Маркерите – или запомнените образи трябва да са много детайлни – н.р. не трябва просто да си представяме кола, а червено Ауди, лимузина, с уникален блясък, светлината се отразаява в него като в скъпоценен камък! Не си представяме куче, а нашето куче от детството – как мирише, какво е усещането да си прекараш пръстите през козината му, как се радва като те види и т.н.

Интересно е да се спомене, че маркерите са приложими и в ежедневието , за да не забравяме какво правим. Например ако се отправим към кухнята да вземем ножица, трябва да си представяме как режем с нея, какъв звук издава, как минава през листа като през топло масло. Така е по-малко вероятно да забравим за какво сме отишли пекрачвайки прага на кухнята.

Изключително важно е да си създадеш приятна атмосфера докато четеш или учиш. Асоцирай ученето с лукс, който сме късметлии да имаме. (защото е така – само преди 50 години хората са мечтаели да имат доспъп до информацията, която имаме в момента)

УВАЖАВАЙ това, което четеш – не знаеш всичко на този живот.

Най-голямата пречка да научиш нещо ново, е убеждението, че вече го знаеш. Ние възрастните сме обременени много от това! Дори да знаеш основната концепция – едва ли си запознат с всички гледни точки.

Задавай въпроси докато четеш.

Защо това е така? Прав ли е автора? Какво ще стане при тези обстоятелства? Така ще се фокусирате по – ефективно.

Разбийте звуковата бариера.

Чети с очите си, не с гласа си.  Най-голямата спънка за скоростното четене е да произнасяш в главата си думите със звуковия им еквивалент. Това много те бави. Визирай си картината, която символизират думите. Когато четете през главата ви трябва да преминават символи – не звуци!

Прави Сакади (Saccade – rapid eye movement) – очите ни са много по-добри в скачането, отколкото в пълзенето. Затова си избирай фракции от по 3-4 думи, така че на един ред в книга очите ти трябва да „скочат 3 пъти“ , а в браузър 4. Моментално създавай образи за всяка сакада. Това е трудоемко и ще те бави в началото, но ще се отплати бързо. Сакадите също са удобни в ежедневието, когато търсиш нещо. За тях са нужни обаче сериозни визуални способности. Можеш да ги тренираш с визуални игри като Мемори матрикс и др.

С времето се опитвай да разшириш тези сакади, пак с визуални игри.

Никога не се връщай обратно да препрочитате. Или ако наистина трябва го направи в края на главата или статията. Ще се учудиш колко често дотогава вече ще си открил отговора и няма да е нужно дори.

Ускори скоростта на четене до непосилни за теб темпове

След това съзнанието ти ще бъде принудено да свикне. В началото няма да разбираш нищо, просто знай че ще има резултат. Това е като да караш по селски път и след това да излезеш на магистралата. След като се върнеш пак на второстепенния път, ще ти се струва, че караш бавно. Така ако почнете да плъзгате една карта надолу со страниците на книгите с непосилна за вас скорост за 10 минути н.р., като се върнете към нормалната си скорост, ще четете значително по бързо. Скоростното четене е като физическите упражения – точно когато чувстваш, че не можеш повече – тогава упражненията имат най-силно действие. Средно човек чете със скорост 45 секунди на страница, и че това може да се поници до 15, не за сметка на разбирането.

Както и в живота – ако всичко изглежда под конторол, значи не не движиш достатъчно бързо.

Така че, най-важното е да използваш въображението си и картините да оживяват пред очите ти докато четеш.

Майнд мапинг. – и мемори темпълс – виж повече. Има отделни книги за тези умения.

Числа запомняй като образите, на които оприличаваш самите числа,

0 – геврек,

1 – химикал,

2 – лебед

 3 –женско декулте,

 4 – стол,

5 – моноциклет-,

 6 – счупени очила,

 7 – отвесна скала,

 8 – писта на формула 1,

 9 – попова лъжичка и т.н.

Така падането на Константинопол под Османска власт през 1453  става – Взимаш химикал, за да напишеш предупредително писмо за всички, че Константинопол е поразен от османците, но стола ти се чупи, от моноциклет който е каран от Памела Андерсън. 😀 Това е толкова абсурдна история, че буквално няма как скоро да ти излезе от главата.

 Числа можеш да помниш и като първите им срички. Ед- дв – ти- че- пе- ше -се –ос де- нъ. Така 42 = чеде, а 1453 = едчепети!

Сън  – На всеки 2 часа от интензивното учене взимай по 15 минутна дрямка- чрез нея се почистват метаболитните отпадъци в мозъка и информацията се премесетва в дългосрочната памет. Дори и да не запспиш, забележи колко добре се чувстваш, сако като полегнеш за 15 минути, за да се върне обратно кръвта в главата ти.

Внимавай със светлината.

Светлината винаги трявба да е слънчева или бяла – за да ви държи на щрек.

Благотворни върху паметта са билки като – женшенът, розмаринът, зеления чай, кафето, какаото, гинко-билобата. Хидратирането е не просто важно, а императивно.

Омега 3 смомага за по-бързо пренасяне на нервните импулси, защот заздравява миелиновата обвивка. Важно е да се яде разнообразно, с много плодове зеленчуци и ядки, и да се вземат мултивитамини.

omega 3

Заключение.

Трябва да препрочиташ тези правила, за да има резултати. Но истинските резултати от скоростното четене ще се появят след няколко седмици постояннен труд и упражнения.

There is no substitute for hard work. – Thomas Edison

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Ето колко книги искам да имам зад гърба си! Прочетени! 😉

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *