финансов термостат
Бизнес и Маркетинг, Психология, Самоусъвършенстване

Какво е финансов термостат?

Терминът „финансов термостат“ (financial thermostat) е концепция за подсъзнателните вярвания човек към парите и финансовия успех. Точно както термостатът регулира температурата в стаята, финансовият термостат регулира нивото на финансово благосъстояние.

Този термин за пръв път срещнах в “Мисли като милионер и ще станеш милионер” на Т. Харв Екър (ориг. заглавие The Secrets of the Millionaire Mind).

Там той споменава, че например термостата на Доналд Тръмп е настроен на милиарди. И макар че е фалирал многократно, винаги се е изправял на крака финансово.

А на съседа ти, който се скатава в работа и чака да дойде вечерта да седне пред телевизора със салатка и ракийка… – ти познай. 🙂

Ето как работи финансовия термостат:

Та да започнем от Зоната на комфорт: Подобно на това как термостатът е настроен на определен температурен диапазон, хората имат зона на финансов комфорт. Тя представлява тяхното ниво на комфорт с приходите им. Тази зона на комфорт се влияе от различни фактори. Например като възпитание, образование, опит, културен произход и лични убеждения за парите. И ако човек има висок финансов термостат и започнат да му намаляват приходите – той веднага минава в авариен режим и мисли как да си ги върне обратно в норма.

И обратно – ако термостата на един човек е настроен ниско, той може да спомине и с ракийка и салатка в панелния си блок. Такива хора, дори да спечелят милиони от тотото, много скоро ги профукват безцелно. Това е така, защото подсъзнателно милионите са много извън зоната им на комфорт.

В тази зона на комфорт има зададена точка, която представлява нивото на финансово изобилие или недостиг, което се чувства „нормално“ или „естествено“ за човека. Тази зададена точка определя тяхното финансово поведение, навици и резултати.

Това е подсъзнателно решение на всеки човек

Точно както термостатът се настройва автоматично, за да поддържа желаната температура, финансовият термостат се настройва автоматично, за да поддържа финансите в диапазона на зададената точка. Например, ако нечия зададена точка е скромен доход, той може несъзнателно да саботира възможностите за богатство или успех. Или може да изпита безпокойство или дискомфорт, когато получи неочаквани печалби.

Хубавата новина е, че…

Подобно на регулирането на термостат, който променя температурата в стаята, хората могат да работят върху промяната на своята финансова цифра в главата си. И да постигнат по-високи нива на финансов успех.

Това включва идентифициране на ограничаващи вярвания, култивиране на нови финансови навици и поведение. Както и препрограмиране на подсъзнанието за успех.

По същество концепцията за финансовия термостат подчертава психологическия аспект при натрупването на богатство. То предполага, че постигането на финансов успех включва не само практически стратегии, но и промяна на начина на мислене и вярвания относно парите.

Чрез разбиране и съзнателно регулиране на финансовия си термостат, хората могат да преодолеят ограниченията и да създадат по-голямо изобилие в живота си.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *