репутация
Социални умения

16 Начина да подобриш репутацията си

Понеже ние, хората сме социални животни – имаме нужда от силна общност около себе си за да се чувстваме добре. Нещо повече, според изследвания – депресии и други видове психични страдания са причинени от недостатъчни или нездрави социални връзки.

Не е трудно да си намериш приятели, но е много по-лесно и по-бързо ако тази връзка е опосредствана от една добра репутация от твоя страна. Тогава в повечето случаи хората са привлечени от теб като магнит.

Ето и някои идеи, за да се сдобиеш и ти с такава 😉

16 начина да подобриш репутацията си:

  1. Имай принципи и ценности: Говори и демонстрирай и винаги отстоявай своите принципи и ценности. (Но не поучавай хората – това е дразнещо. Говори за себе си.) Винаги действай честно и открито. Научи се дори когато казваш истината, да е с любов, така че другите хора да я приемат.

2. Стреми се към качество и естетика: Всички знаем, че съвършенството е нещо ефимерно и непостижимо. Но все пак не пречи да се стремим към съвършенство във всичко, което правим. В личния живот се обличайте спретнато и подходящо за всеки повод. Пишете грамотно, дори на чатове. Изразяваяйте се последователно и покажете богат речник. (Само не прекалявай с това и внимавай с високопарни думи и изрази, защото повечето хора го намират за досадно.) А в професионален план постоянно предоставяй висококачествена работа и надхвърляй очакванията, когато е възможно.

3. Бъди отговорен и надежден: Винаги спазвай думата си, каквото и да си обещал. И гледай да е така към всички, защото хората говорят и споделят помежду си. Ако не можеш или не искаш да свършиш дадено нещо – просто не обещавай. Кажи не. Да, ок е 😉

4. Комуникирай ефективно: Слушай активно и отговаряй обмислено. Не знам дали ще ме разбереш, но чувай какво ти казват хората. Но за повече информация и примери в друга статия.

5. Показвай уважение: Отнасяй се към другите с уважение и любезност, независимо от тяхната позиция или статус. Защото никога не знаеш как ще се стекат обстоятелствата след време. А хората помнят (много!). Проявявай съпричастност и разбиране.

16 Начина да подобриш репутацията си

6. Бъди компетентен: Хората не само харесват – те изпитват сигурност – около компетентни и самоуверени хора. Това може да има своя еволюционен корен, защото ако се движиш с някой който е в крак с реалността – така да кажем – е много по-вероятно да оцелееш. Така че непрекъснато развивай своите умения, търси нови преживявания, и опитвай нови неща. Демонстрирай компетентност в своята област и висока обща култура във всички останали. Бъди в крак с тенденциите не само в твоята сфера, но и в други

7. Изгради доверие: Бъди прозрачен, чист и автентичен в действията си. Знаеш ли какъв е най-сигурния начин хората да те приемат за честен и добронамерен? Ами като бъдеш такъв. Следвай обещанията и бъди отговорен за решенията си.

8. Разрешавай конфликтите по мирен път: Справяй се с конфликтите и разногласията спокойно и конструктивно. Съсредоточи се върху намирането на взаимно изгодни решения. И ако запомниш само едно нещо от тази статия – нека бъде това – опитвай се да деескалираш положението и никога не създавай врагове. Но не бъди и слабохарактерен. Отстоявай това, което мислиш за правилно.

9. Изградете силни приятелства: Изследвания показват, че сме много по-склонни да се доверим на приятели на приятели. Това е защото те са “проверени”. А и искаме да сме приятели с хора, които имат приятели. Това означава, че . Така че се опитайте да изградите здрави отношения с близки, роднини, колеги, клиенти. Честитете рождени дни, минавайте да кажете здрасти, канете ги на гости и т.н.

И още…

10. Бъди отборен играч: Работи ефективно с другите и допринасяй положително за успеха и прогреса на компанията. Подкрепяй и насърчавай приятелите си да се развиват. Много е вероятно да ви отвърнат със същото. Или както беше казал един мъдрец: “Помогнах на на един човек да се качи на върха, и аз също се озовах там”.

11. Покажи благодарност: Признай приноса на другите и не забравяй да изразяваш благодарност за техните жестове към теб. Малките жестове на признателност могат да помогнат много.

12. Бъди лидер: Поемете инициатива и водете с пример. Вдъхновявай другите чрез действията си и лайфстайла си и им давай кураж и помощ да постигнат целите си.

13. Избягвай клюките, лошото поведение и конфликтите. Това може да привлича някои хора, но те няма да са тези, които ти искаш. Стойностните хора отбягват подобни неща.

14. Бъди широкоскроен: Бъди отворен за промяна и толерантен към хората, които са различни. Външният вид лъже, и не позволявай стереотипите да надделеят в съзнанието ти. Търси добрите и силните страни на хората. Бъди толерантен- това е ценно качество за изграждане на положителна репутация.

16 Начина да подобриш репутацията си

15. Помагай на общността: Включи се в доброволческа кампания или подкрепи каузи, които са в съответствие с ценностите ти. Дари парите от рождения си ден на болен човек или семейство в нужда. Приносът към общността е един от най-добрите начини да подобриш репутацията си.

16. И не на последно място – Наблюдавай онлайн присъствието си: Бъди внимателни към присъствието си в социалните мрежи и се увери, че дигиталния ти отпечатък се отразявт положително личната и професионалната ти репутация. Редовно преглеждайте и актуализирайте настройките за поверителност и съдържанието. Излишно е да споменаваме че пиянски снимки и твърде провокативни такива са недопустими за изграждането на сериозна и солидна репутация.

Бонус . Потърси обратна връзка:

Винаги търси обратна връзка от колеги, клиенти и ментори, за да идентифицираш страни на характера ти, които трябва да подобриш. А и другата страна е, че така показваш че искаш да се подобриш и развиваш. Качества, достойни за уважение.

Като спазваш тези стратегии в ежедневния си живот, можеш постепенно, но значително, да подобриш репутацията си и да изградиш доверие и уважение в общността си. Била тя лична или професионална.

И не забравяй –

това не става за ден. Добра репутация се гради с месеци – дори години! Така че интернализирай тези принципи и ги направи своя втора природа.

Ще се видим на върха! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *